Božidar Grilc hipnoza

Božidar Grilc o povezavi med hipnozo in propagando

Z današnjim prispevkom vas bomo nekoliko hipnotizirali.

No, pa pustimo šalo na stran, saj v javnosti že tako vlada strah pred hipnozo, češ da gre za čisto manipulacijo, ki nam omogoča, da vsakogar pripravimo k dejanjem, ki jih mi želimo, čeprav sam tega noče.

A naš tokratni sogovornik – priznani hipnoterapevt Božidar Grilc (ki se je javnosti predstavil tudi v oddaji Hipnoza: dobra zabava) v tokratnem videointervjuju ruši številne mite ali predsodki, ki jih imamo ljudje do hipnoze.

Po ogledu našega pogovora z njim boste spoznali, da so hipnoterapevti še najmanj nevarna oblika hipnoze. Kajti namen hipnoterapevtov je pomagati ljudem, da dvignejo svoje potenciale, da se znebijo slabih navad in prepičanj ter tako zaživijo še bolj polno in uspešno. Kajti tako osvobojeni dobijo večjo moč za uresničenje svojih sanj.

 

Vsi smo vsak dan nevede izpostavljeni hipnozi

A tudi če ne obiščemo hipnoterapevta, se vsi vsak dan srečujemo s hipnozo v vsakdanjem življenju. Na nas namreč vplivajo številne druge bolj  subtilne oblike hipnoz, ki se jih sploh ne zavedamo. Določene družbene okoliščine na nas delujejo hipnotično. Te so v resnici zares nevarne, ravno zato, ker na nas delujejo, ne da bi se tega zavedali.

 

Katere družbene okoliščine na nas delujejo hipnotično?

Med te sodijo politika (odnos politiki-državljani), vzgoja (odnos starši-otroci), zdravniki (odnos zdravnik-pacient), vera (odnos duhovnik-verniki), šola (učitelj-učenci)… Zelo močna pa je tudi hipnoza, ki jo mediji ustvarjajo na svoje gledalce.

 

Do hipnoze na teh področjih prihaja ravno zaradi občutka varnosti in zaupanja, ki nastaja v omenjenih odnosih. Medtem ko v odnosu gledalec-televizija pride tudi do elementa popolne sproščenosti gledalca, ki informacije sprejma v varnem okolju in udobju svojega domačega brloga. Vse navedene okoliščine oziroma značilnosti povzročijo, da kritični faktor posameznika popusti in se informacije lažje zasidrajo v podzavest.

 

Čeprav smo vsi krvavi pod kožo in tako dovzetni za hipnozo (nekateri manj, drugi bolj), če vemo, kje so pasti, se jim lažje izognemo, se izognemu pretiranemu vplivu drugih na nas, ostanemo odprtomiselni in ohranjamo višjo kakovost življenja.

 

Več o tem, kako deluje hipnoza, si oglejte v prispevku

 

 

Kakšne pa so vaše izkušnje in pogled na hipnozo – se vam zdi zanimiva, v kakšnih primerih se vam zdi hipnoza uporabna? Kako se obranite vpliva družbene hipnoze? Kaj bi si želeli vedeti več o hipnozi?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>